De beste kippenvleugels van de wereld
- Dave Heyninck
- 20 sep
- 2 minuten om te lezen

180 is het maximum aantal punten dat je in een categorie op een KCBS-wedstrijd kunt behalen. Eén van de vele bragging rights die dit recept met trots op de mouw kan spelden.
Deze chickenwings was niet zomaar een kipgerecht. ze waren een statement. Een gamechanger!
Sommige recepten zijn een toevalstreffer, andere groeien door de jaren heen… maar dit recept? Dat stond er vanaf dag één. In 2019 maakte ik deze wings voor het eerst, en sindsdien is er (buiten een paar kleine tweakjes) eigenlijk niets meer veranderd.
Vanaf de eerste keer dat ze in de box gingen, scoorden ze. Tot en met 2024, toen we onze laatste wedstrijd deden, bleven deze wings dé benchmark. Ze werden bekroond tot Belgisch kampioen, kregen een perfecte score, werden uitgeroepen tot de beste van de Lage Landen, en zelfs tot de beste kippenvleugels van de wereld.
Dat laatste klinkt misschien groot, maar laten we eerlijk zijn: op dat moment serveerde bijna iedereen kippendijen. Maar door de jaren heen werd het wel bevestigd door vele proevers dat dit de beste kipvleugels ooit waren.
Wij deden het anders. We gingen all-in met wings, en bewezen dat ze niet alleen konden meedraaien, maar ook winnen. En daarmee hebben we de scene veranderd. Want na ons succes begon de ene na de andere ploeg ook wings te maken. Plots waren dijen niet langer de standaard, maar de veilige keuze. Vleugels werden het nieuwe wapen.
Deze KCBS Chicken Wings waren dus niet zomaar een gerecht. Ze waren een statement. Een gamechanger. En misschien wel de reden dat je vandaag nog steeds wings ziet terugkomen in de KCBS-boxen.

KCBS BBQ Chicken Wings
Ingrediënten
- Kippenvleugels (bij voorkeur alleen de flats) 
- 1 liter koud water 
- 4 ontvette kippenbouillonblokjes (Knorr) 
- Zonnebloemolie 
- Oakridge Game Bird & Chicken Rub 
- Blues Hog Champion’s Blend BBQ-saus 
Bereidingswijze:
Pekel voorbereiden
Los de kippenbouillonblokjes op in 1 liter koud water. Mix krachtig zodat er lucht in de pekel slaat. Hierdoor ontstaat een vettig schuim; schep dit eraf.
Wings trimmen
Gebruik enkel de flats van de kippenvleugels. Snijd het overtollige vetflapje weg – dit kan taai worden en de tenderness beïnvloeden. Zorg ervoor dat de botjes intact blijven: gebroken of gesplinterde botjes geven slechte punten bij KCBS.
Pekelen
Leg de wings in de pekel en laat ze 12 uur in de koelkast rusten.Na 12 uur: giet de pekel volledig weg.
Voorbereiden en kruiden
Besprenkel de wings rijkelijk met zonnebloemolie. Kruid ze daarna gelijkmatig met de Oakridge rub.Leg ze op een rooster met de bolle kant naar boven. Laat de gekruide wings minstens 1 uur intrekken.
Eerste afbak
Bak de wings gedurende 10 minuten op 260°C.
Sausen
Verdun de Blues Hog BBQ-saus met een scheutje water. Lak de wings door de saus voorzichtig op te deppen met een kwast. Vermijd strijkbewegingen: zo blijven de kruiden mooi op hun plaats.
Tweede afbak
Plaats de wings opnieuw in de smoker en bak nog eens 10 minuten.Wanneer de saus zichtbaar begint te koken op de wings én de kerntemperatuur boven de 90°C komt, zijn ze perfect gegaard.
(Geen zorgen: flats kunnen deze temperatuur goed aan zonder uit te drogen.)
Serveren
Serveer ze direct of lever ze in bij de jury.
Succes en… prijzen winnen!


Opmerkingen